temps cotxe

Alguna vegada t’has preguntat quanta estona et passes tancat entre les 3 o 5 portes del teu cotxe? La veritat és que avui en dia fem servir el cotxe per tot, alguns fins i tot per anar a comprar el diari al quiosc de la cantonada, que ja es dir! Però hem de començar a tenir consciència del temps que passem, i perdem, dins el cotxe per tal de fer quelcom per a revertir-ho. Això sense esmentar l’estona que ens passem aturats o circulant a baixa velocitat als nusos urbans i els embussos a les carreteres, motius freqüents que ens fan arribar tard habitualment a la feina.

Al cotxe no només estem aturats veient passar el temps mentre estem aturats en un embotellament, hi fem de tot… escoltem música, cantem, parlem sols, insultem… I tots hi hem viscut moments memorables (que ara no venen al cas). Però no es normal que de mitja ens passem al cotxe 9 hores y 35 minuts a la setmana. Sí, aquesta és la mitjana de temps que els europeus destinem a anar en cotxe sigui sigui. Al·lucinant oi?

Aquestes dades son resultat d’un estudi realitzat per la directora general de Ipsos França, Dominique Levy. Les conclusions que s’extreuen és que els ciutadans consideren, en gran mesura, que les autoritats públiques no inverteixen suficients recursos a infraestructures de transport allà on viuen. Les inversions que més falta fan son en iniciatives per a facilitar les noves formes de transport públic. De fet, si es realitzessin les inversions necessàries, la majoria de ciutadans estarien disposats a canviar d’hàbits: utilitzar més sovint el transport públic i fer servir menys el seu vehicle personal en els desplaçaments quotidians.

I és que els embussos generen molt estrès… Una resposta evolutiva poc útil al volant. Segons la DGT “L’estrès es produeix quan una persona percep una situació com una amenaça, un desafiament o algun tipus de pèrdua o dany. En les situacions de tràfic, les manifestacions de l’estrès acostumen a ser inútils, contraproduents i augmenten els riscos per a la seguretat”.

Encara són moltes les incògnites al voltant del futur de la mobilitat. Els carburants i cotxes menys contaminants, el cotxe compartit, el vehicle intel·ligent i autònom són aspectes que formaran part de la nostra vida diària, molt abans de que ens adonem, canviant totalment la manera que tenim de desplaçar-nos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *