Un de cada tres accidents de trànsit es produeixen per somnolència al volant. De fet, aquesta causa multiplica per set el risc de patir un contratemps a la carretera. I no només són més freqüents, sinó més mortals – és deu vegades més probable morir per donar una becaina mentre condueixes, que per una badada o rebentada de roda-, ja que la capacitat de reacció del conductor és pràcticament zero i, per tant, la gravetat del xoc, més gran.
D’aquí la importància d’extremar la seguretat, sobretot els col·lectius que registren gran part dels sinistres a la carretera -adolescents amb falta crònica de son, homes majors de cinquanta anys, persones amb diabetis, problemes d’alcoholisme o trastorns degeneratius, i tercera edat . Tot i que, segons les dades de la DGT, un terç dels conductors ha sentit somnolència al volant en alguna ocasió i, per tant, pèrdua d’agudesa visual i visió borrosa.
Tal és la importància de mantenir-se ben despert quan es condueix que des de diverses societats científiques s’ha sol·licitat repetidament els tests psicotècnics imprescindibles per obtenir el carnet de conduir incloguin proves que permetin detectar de manera objectiva si el futur conductor pateix algun trastorn del son.
Algun dels símptomes que pots detectar i que son en sí mateixos un perill a la carretera poden ser:
– Pestanyeig més freqüent i lent del que és habitual
– Capcineig i dificultat per mantenir el cap alçat
– Visibilitat borrosa i dificultat per enfocar
– Dolors d’espatlles i d’esquena o simplement sentir-se incòmode al seient
Hi ha mesures de prevenció que estan en les nostres mans i que podem dur a terme sense dificultat. Atents!
– Evitar els dinars o sopars copiosos abans de conduir ja que produeixen somnolència. És més recomanable prendre petits snacks varies vegades durant el trajecte, ja que “reactiven” el nostre organisme sense engegar la digestió.
– Parar i fer una capcinada d’entre 20 i 30 minuts ja que constitueix un cicle natural de descans del cervell humà i suposa un augment del rendiment intel·lectual i de l’estat d’alerta.
– Para cada 2 hores per caminar i estirar els músculs com a mínim durant 15 minuts.
– Parlar (no fer un monòleg) amb el teu acompanyant. Mantenir una conversa entretinguda que estimuli el teu cervell i estat d’alerta.
– Posar l’aire condicionat o baixar la finestreta, ja que l’escalfor indueix al cos i als sentits a la relaxació.
– Prendre te o cafè o bé refrescs amb cafeïna o teïna.
Però el què de ben segur evitarà que pateixis els microsons al volant son uns bons hàbits de descans: dormir almenys 7 hores diàries dins d’un horari raonable i conduir de dia quan el nostre cos està ben descansat i està acostumat a activar-se per a la jornada laboral. En definitiva, la sensatesa és la mare de la ciència 😉