És molt normal que abans d’una prova important ens passem el dia d’abans estudiant sense parar els continguts d’aquesta prova per tal d’anar ben preparats davant de qualsevol pregunta. És una tècnica “mil·lenària” això de deixar les coses per última hora, però sense dubte no tan eficaç com ens pensem, ja que la clau de l’èxit és l’equilibri entre les hores d’estudi i les hores de son.
Molts estudiants utilitzen la nit perquè segons ells estudiar i revisar el material durant aquest temps els aporta una major capacitat de retenció i concentració perquè hi ha menys sorolls i distraccions. Però, de fet, estudis del 2008 de l’Hospital de Quirón de València van concloure que les hores ideals per estudiar és durant el mig dia i les 4 o 5 de la tarda. Teòricament l’hora màxima de concentració és durant el matí i disminueix fins a la nit, per tant, voler estudiar a la nit no és tan bona idea. Sota aquesta mirada l’ideal és estudiar al matí i repassar la matèria al vespre.
La millor estratègia per tal d’afrontar l’examen de teòrica, com de qualsevol altra prova, és dormir 8 hores abans de presentar-te i reprogramar els horaris en els que acostumes a estudiar, acabant de repassar, a ser possible, abans del vespre. La memòria i la capacitat de mantenir la concentració milloren molt quan un individu està descansat. Si et prepares l’examen aviat pots recordar millor el que has estudiat i la capacitat de rendir bé als exàmens augmenta.
Molts estudis ja han demostrat els perjudicis d’un mal descans durant les èpoques d’examens tals com problemes amb el son com l’insomni, el perill d’estar involucrat en un accident de trànsit, l’adicció a begudes energètiques, al cafè, al tè, a l’alcohol… A més, la privació prolongada del son pot comportar patir malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió y diferents malalties cardíaques, a més d’afectacions en l’estat d’ànim, el nivell d’energia i la capacitat de concentrar-se i d’aprendre.
Ja has pres nota? 😉