declaració amistosa

Fa poc que t’has tret el carnet de conduir i vas tranquil i confiat pels carrers de la teva ciutat quan, de sobte, un altre cotxe se salta el “ceda” i col·lideix contra el teu causant-te una bona rascada al xassís. És la primera vegada que t’hi trobes i entre els nervis, una cosa i l’altre, no saps com reaccionar i no recordes ben bé com s’havia de fer la declaració amistosa.

Normalment si només hi ha danys materials (i si no et trobes amb algun individu cara dura o que no té assegurança), fer una declaració amistosa no ha de portar cap complicació i en tan sols uns minuts ambdós conductors podreu arribar a un acord.

La Declaració Amistosa d’Accident d’Automòbil és un document que serveix a les companyies asseguradores per a recopilar tota la informació del què ha succeït i poder facilitar la tramitació del sinistre. És un model que fan servir la majoria de països europeus.

El document ve amb dues còpies, una per a cada conductor. Per tant, si en l’accident només hi ha dos vehicles involucrats amb emplenar una declaració amistosa serà suficient. Així ambdues companyies tindran exactament les mateixes dades i s’evitaran complicacions innecessàries. Si hi ha més de dos cotxes afectats serà necessari indicar la matrícula de tots ells.

Tot i que disposes de 7 dies per entregar la declaració amistosa a la companyia, et recomanem que l’emplenis al moment. Amb les presses a vegades els afectats es limiten a intercanviar-se els números de telèfon i es deixen la majoria de dades importants en blanc. Per tant, no ho posposis i fes-ho in situ.

Què has d’indicar sí o sí?

– Data i hora de l’accident (caselles 1 i 2).
– Dades del vehicle i de l’asseguradora (caselles 7 i 8). Truca a la companyia en el moment del sinistre i demana al teu agent totes les dades que necessites emplenar: número de pòlissa, direcció de la oficina, a més d’orientar-te a emplenar tota la declaració amistosa.
– Dades dels ferits i/o testimonis (caselles 3 i 5): Tant fa si els ferits són lleus. Has d’assenyalar aquests camps. Són molt importants les dades de contacte dels testimonis, ja que en cas de desacord entre ambdues parts, la seva declaració pot ser primordial.
– Casella 12: Circumstàncies de l’accident. Aquesta és la casella més controvertida ja que no sempre són evidents les circumstàncies d’un sinistre i el què assenyalis aquí marcarà qui és el responsable. En un moment de confusió pots marcar el què no és o, el que és pitjor, que es puguin manipular els fets quan aquests no són prou clars.
– El millor que pots fer en aquests casos és anar a la casella 14: Observacions. Allà expliques clarament les circumstàncies del teu vehicle i la situació que s’ha donat. I com sempre, millor parla amb la teva assegurança per a no posar la pota.
– A la casella 10 s’ha de marcar la fletxa que senyala el punt del cotxe que ha patit l’impacte.
– A la casella 11 escrius aquesta zona del cotxe.
– A la casella 13 fas un petit croquis de com ha estat l’accident.

Si els dos conductors esteu d’acord amb la declaració amistosa heu de firmar a la casella 15 i cadascú es queda amb una còpia per entregar a la seva companyia asseguradora.

I si no hi ha acord, molt senzill: No firmis res! Un cop has firmat estàs acceptant tot el què diu la declaració amistosa i no té marxa enrere, ni es pot reclamar ni rectificar. Quan no estiguis d’acord parla amb l’asseguradora, sempre hi ha temps de firmar més endavant.

A sota podràs descarregar-te un model de declaració amistosa per a que l’imprimeixis i la portis juntament amb la documentació del teu vehicle.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *