angles morts

Com us hem explicat més d’una vegada a l’autoescola, els angles morts o punts cecs són un factor que hem de tenir molt en compte durant la conducció per tal d’evitar possibles accidents. Quan conduïm un vehicle, sigui quin sigui, la nostra visió no sempre cobreix totes les direccions. Sempre hi ha un angle mort que no controlem i que posa en risc la nostra seguretat i la de la resta.

Malgrat comptem amb l’ajuda dels retrovisors és inevitable que en tots els tipus de vehicles que hi ha es produeixin punts cecs als qual cal prestar especial atenció per tal de reduir els riscos al màxim. Sobretot en referim a la zona lateral del vehicle en la que el conductor no té visió després d’utilitzar els retrovisors.

La resposta a l’existència dels angles morts està en la geometria. El camp de visió que aporten els retrovisors queda delimitat per la línia recta que surt dels nostres ulls, es reflexa a cadascun dels extrems del mirall i s’estén cap a darrera. Tot el què queda fora d’aquesta àrea es torna invisible per al conductor. Aquesta àrea és més gran com més gran és el vehicle.

Existeixen varies solucions per tracta d’evitar-los:

– Ajustar correctament els retrovisors.
– Estar sempre atents a la circulació durant la conducció.
– Senyalitzar els moviments amb antelació, emprant correctament els intermitents.
– Evitar situar-se en un angle mort. Quan estem circulant, sobretot en vies ràpides, hem de tractar d’estar el mínim temps possible en aquesta zona de risc. L’imprescindible per efectuar la maniobra.
– Posa especial atenció al circular per rotondes i al realitzar avançaments o canvis de carril.
– Un senzill gest com avançar el cos a l’hora de mirar al retrovisor o girar lleument el cap ens ajudarà a assegurar-nos que no hi ha cap vehicle circulant en paral·lel.

Les tecnologies d’ajuda a la conducció han facilitat molt la detecció d’aquests detestats forats negres. Ara la majoria dels principals fabricants de vehicles ja ofereixen l’opció d’instal·lar sistemes d’informació de l’angle mort amb un funcionament similar: Quan un vehicle circula per l’angle mort el sistema avisa mitjançant un senyal visual i / o acústica si identifica la presència de vehicles als laterals del nostre cotxe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *