aquaplaning

Quants de vosaltres us heu endut un bon ensurt quan conduint, de cop i volta, una enorme onada se us ha tirat al damunt impedint que poguéssiu veure res i fent-vos perdre el control del vehicle? Molts, oi? I és que l’efecte “aquaplaning” és força comú en episodis de pluges intenses i, desgraciadament, un cop l’estem patint ja no hi ha res que puguem fer per a solucionar-ho. Per tant, et donarem alguns consells per a que puguis evitar-lo i, en cas que no puguis fer-ho que, com a mínim, resultin el menys perillosos possible.

Però, què és l’aquaplaning? És un fenomen físic que es produeix quan una capa de líquid es queda atrapada entre dues superfícies, fent surar literalment el vehicle. I encara que us sembli mentida, tan sols cal una fina capa d’aigua per a fer flotar un cotxe sobre les seves quatre rodes. Aquest efecte ve provocat per l’estat dels pneumàtics i amortidors, la lleugeresa del cotxe i la velocitat.

L’aquaplaning es produeix perquè els canals que formen el dibuix del pneumàtic no són capaços d’evacuar tota l’aigua que trepitja i, aleshores, flota. Si el cotxe té les rodes molt amples trepitjarà més aigua i més aigua haurà d’evacuar. D’aquí es conclou que com més amples siguin les rodes més possibilitat hi ha que es produeixi l’aquaplaning.

La mida dels canals del pneumàtic també és important. Com menys profunditat tinguin més fàcil serà que el teu vehicle pateixi un aquaplaning quan passi per sobre d’un toll.

Per tant, per tal d’evitar aquest efecte indesitjable a la carretera hem de seguir els següents consells:

Manteniment de pneumàtics i amortidors: És una prioritat a l’hora d’evitar aquest problema. Si els nostres pneumàtics i amortidors estan gastats és recomanable renovar-los tan aviat sigui possible o bé, si no hem tingut temps, reduir la velocitat en dies de pluja.

Pressió dels pneumàtics: Les rodes amb baixa pressió redueixen els canals d’evacuació. Per tant, en dies de pluja reviseu la pressió i poseu-la a la més alta recomanada pel fabricant.

Velocitat: Si no voleu endur-vos un bon ensurt reduïu la velocitat en dies de pluja intensa o quan fa poc que ha plogut, ja que poden quedar tolls.

Visió: Sempre hem d’estar atents a la carretera, especialment quan plou. Per tant, anticipem-nos i vigilem l’existència de possibles tolls quan veiem zones brillants, tot reduint la velocitat, sense frenar de cop.

Però, què fer quan som enmig d’un aquaplaning?

Agafa fort el volant: L’aigua tendeix a frenar-nos i encara ho farà més com més profund sigui el toll. Per tant, pot passar que el volant tendeixi a girar pel fet que les rodes trepitgin zones de diversa profunditat y facin girar el volant cap a un costat. Així que, agafa el volant amb les dues mans i amb la posició correcta.

Evita frenar i accelerar de cop: No trepitgis el fre ni acceleris de cop. Aixeca el peu de l’accelerador a poc a poc per tal de minvar la velocitat progressivament gràcies també a l’efecte de l’aigua.

Prepara’t per a un possible impacte: Normalment els tolls acostumen a no ser gaire llargs i aconseguim recuperar el control del vehicle sense gaires problemes. Però, en cas que no sigui així i estiguem a un pas de l’impacte, prepara’t enganxant el cap al reposacaps del cotxe, subjecta bé el volant i no tanquis els ulls per a poder recuperar el control en el moment que sigui possible.

Fonts: autoocasión.com / muyinteresante.com/ fundaciónmaphre.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *