roda

Si fa anys que condueixes segur que t’ha passat alguna vegada i si t’acabes de treure el carnet de conduir, no pateixis, segur que t’hi trobaràs. Així que no perdis detall d’aquest post i descobreix amb nosaltres com n’és de fàcil canviar la roda d’un cotxe.

És ben curiós però aquesta circumstància sempre ocorre en situacions desagradables: o bé t’enganxa enmig de l’autovia, o està plovent, nevant o bé fa molt fred o molta calor. Mai es punxa una roda just davant de casa amb el cotxe ben aparcat, oi?

Doncs bé, no patiu que seguint els nostres consells podreu canviar una roda en qualsevol situació y com si ho haguéssiu fet tota la vida.

Què necessites portar sempre al cotxe?

– Roda de recanvi en bones condicions
– Gat (L’eina, és clar!)
– La clau necessària per treure els cargols
– Manual d’instruccions del vehicle (Està a la guantera!)
– Armilla reflectant
– Triangles de seguretat

Per començar el més important és que si la punxada es produeix lluny de casa, enmig d’un carrer o de la carretera, mira d’aparcar-lo en un lloc segur on no posis en perill a ningú ni a tu mateix (àrea de descans, gasolinera o similar). No és gaire segur situar-te al voral, però si no tens més remei demana ajuda, posa els triangles, les llums d’emergència, l’armilla reflectant i tot allò que et vam ensenyar quan t’estaves traient el carnet de conduir.

Passos per canviar la roda:

– Si portes el cotxe carregat, treu tot el pes del cotxe extra.
– Posa totes les eines que necessitaràs al terra.
– Afluixa els cargols amb la clau. És suficient amb afluixar-los una mica, mitja volta i llestos.
– Ara ve la part que més nerviosos ens posa. Hi ha un punt concret als baixos del cotxe on posar el gat per a que no rellisqui que acostuma a ser el punt més proper a la roda punxada (Ho trobaràs al manual del vehicle). Poses el gat i quan el cotxe s’hagi elevat una mica, però no suficient com per a que la roda punxada deixi de tocar el terra, poses la de recanvi al costat de la punxada, sota el cotxe, per a que esmorteeixi si per un casual el gas rellisca.
– Continua elevant el cotxe i quan la roda ja no toqui el terra, treu els cargols (sempre en diagonal) i posa’ls en un lloc segur per a no perdre’ls de vista.
– Una vegada fora els cargols, treu la roda amb compte tirant cap a tu. Pesarà i estarà bruta, o sigui compte! Quan la treguis, posa-la al costat de la de recanvi, sota el cotxe com a precaució.
– Agafa la roda de recanvi i col·loca-la en el forat que ha deixat l’altra roda. Assegura’t que està ben col·locada i que gira adequadament. A continuació, posa els cargols un a un i tal com els has tret, és a dir, en diagonal. Estreny-los del tot només amb les mans. Com a precaució, no et posis mai sota del cotxe quan estigui elevat amb el gat, pot ser perillós.
– Una vegada estigui posada la roda, baixa del cotxe amb el gat fins que la roda toqui el terra y estreny els cargols amb la clau (sense cargolar-los del tot). Ara ja pots treure la roda punxada de sota del cotxe i acabar de baixar el cotxe del tot i retirar el gat.
– Per últim, estreny tots els cargols del tot, recull les eines i posa-les al lloc on correspon.

Ja està! Roda canviada ☺

*Un consell: Canvia la roda de recanvi per una de nova el més aviat possible si es tracta de rodes de recanvi petites o no estan prou inflades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *